4 stycken
25 g jäst
5 dl mjölk
25 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk sirap (kan uteslutas)
2 tsk salt
750 g (ca 1,2 l) kungsörnens lantbrödsmjöl 4 sädesslag.
Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet.
Tillsätt sirap, salt och mjöl men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250-275 grader.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och rulla dem till bullar.
Kavla ut en kaka i taget ca 25 cm i diameter.
Lägg dem på smord plåt med bakplåtspapper och nagga väl.
Grädda genast mitt i ugnen i ca 5 min eller tills kakan fått fin färg.
Kavla ut nästa kaka medan den första gräddas.
Låt dem svalna på galler eller mellan bakdukar.
/ Lina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar